8.3.2018

Kerrospukeutumisen taito


 

Talvi on oikeastaan aika ihanaa aikaa hevosharrastuksen kannalta, jos vain panostaa riittävästi pukeutumiseen. Ötökät eivät kiusaa, helle ei piinaa eikä hiekka pölyä. Alla mun vinkit siihen, miten pysytään oikeasti lämpimänä ja saadaan näin talvitalleilusta oikeasti kivaa. Kirjoitus aiheesta tulee hieman myöhään, koska kevät on ihan nurkan takana. Vielä on kuitenkin aikaa lumisille maastoille ja hankilaukoille!

Kerrospukeutuminen

Ulkoilu pakkasellakin on ihanaa, jollei tarvitse palella! Siksi kunnon ulkoiluvaatteisiin ja huolelliseen kerrospukeutumiseen kannattaa panostaa. Itse noudatan seuraavanlaista kokonaisuutta:
  • Iholle merinovillaa. Investoin vihdoin kunnolliseen merinovillakerrastoon ja ainoa mitä kadun on se, etten tehnyt sitä aikaisemmin. Istuva (muttei kireä) merinovilla-asu siirtää kosteutta iholta ja pitää olosi lämpimänä ja mukavana.
  • Välikerrokseen laitan pakkasasteista ja treenin lajista riippuen joko ohutta fleeceä tai paksumpaa fleeceä/villaa kuitenkaan keveydestä tinkimättä. Ohuet fleecehousut ja paksumpi villapaita poolokauluksella ovat mun suosikit maastoillessa. Toisaalta istuvuus auttaa pysymään lämpimänä, mutta mikään ei saa silti kiristää.
  • Kuorikerroksena toppahaalari on mun suosikki. Viime talvena hankin Hööksin ratsastushaalariin ja se on ollut käytössä täydellinen. Toki esim. työvaateliikkeiden yms. toppahaalarit voivat toimia (joskin mahdollinen liukkaus täytyy ottaa huomioon). Hyvä haalari pitää tuulta ja on sopivan muhkea pitääkseen kylmän loitolla. Hööksin haalareissa koot ovat runsaita, mutta syystä. Vaikka olisit pukeutunut kuinka oikein, mutta joku kerroksista on liian piukka, ei kunnollisesta kerrospukeutumisesta ole hyötyä.
 
Jalat ja kädet

Nämä kaksi ovat hevostelussa ikuiset murheenkryynit. Jos jalat tai kädet palelevat, on ihmisellä kokonaisuudessa viluinen olo.

Jaloissa olen havainnut toimivaksi aavistuksen liian isot talvisaappaat, joihin mahtuu lampaankarvapohjalliset ja kahdet villasukat. Tärkää on, että kengissä ei ole liian ahdasta ja ettei erehdy laittamaan villasukkien alle esim. puuvillasukkia. Käsissä käytän back on track alushanskoja ja päällä satunnaisia toppakintaita. Näillä keinoilla olen saanut pysymään lämpimänä sekä kädet että jalat. Jos tulisi vielä istuttua kärryillä useammin, hankkisin luultavasti akkulämmitteiset pohjalliset ja hanskat.

Muita huomioita pukeutumisesta ja lisäeristeet

Välikerrokseen kannattaa laittaa esim. helposti riisuttava fleecetakki, jonka saa tarvittaessa pois esimerkiksi. alkulämmittelyjen jälkeen ja taas takaisin loppuverkaksi.

Kärryihin suosittelen esim. lampaankarvaa ja huopaa. Satulaan taas lampaankarvapehmustetta.

Kypärän alle hyvä kypärämyssy on ehdoton. Näkyviin jäävälle iholle pakkaselta suojaavaa rasvaa.

Vaihtoehtoliikuntaa

Jos riittävä pukeutuminen tuntuu hankalalta, kannattaa ratsastuksen/ajon sijaan liikuttaa hevonen maastakäsin. Kylmä ei yllätä niin helposti, kun pysyy liikkeessä. Voit myös vaihdella ja aina välillä tulla alas satulasta kävelyttämään hevosta. Myös satulan pois jättäminen lämmittää, toki pakkasella on välillä niin virkeitä poneja tarjolla, että se voi johtaa lähituntuman ottoon keväthangen kanssa. Toki hevosta jahdatessakin tulee lämmin...

Eväät

Termariin mukaan kuumaa mehua, teetä, glögiä tms. lämmikettä, jota voi nauttia ulkoilun lomassa tai sen jälkeen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Jokaiseen asialliseen kommenttiin vastataan. Kiitos viestistäsi!