19.7.2017

Kutinaa

Näin reipas ratsu mua odotti yksi päivä.

Kun lähestyin, Tara näytti siltä, että yrittää sulautua heinän joukkoon.

Hepat nauttivat edelleen laidunelämästä. Mulla on ollut vaikeuksia ehtiä tallille kesäkiireiden ja puolison keikkatöiden vuoksi, mutta en olekkaan pitänyt pahana pientä kevennystä treenirintamalle hevosen nauttiessa täydellisistä puitteista. Jollei muuta, koitan aina jossain välissä luikkia laitumelle suihkimassa Taraan uuden kerroksen ötökkäsuihketta. Tammalaumakin on järjestäytynyt hyvin kaikkien haettua hetken paikkojaan. CR-valmennuksessa käytiin taas, mutta kerron siitä toisella kertaa.

Taran mielestä paras kutinaapu on hyvä rapsuttelukaveri.

Kuten monien muidenkin rotujen keskuudessa, myös islanninhevosilla on yleistä kesäihottuma. Lievimmilläänkin vaiva on ärsyttävä sekä hevosen että omistajan puolesta, pahimmillaan se saattaa olla jopa lopetusperuste tekemällä hevosen elämästä tuskallista. Tara ei ole moiseen vaivaan onneksi sairastunut ja sitä ovatkin ötökät kiusanneet aina tosi vähän. Loppukesästä/alkusyksystä, kun polttiaisia on paljon on Tarankin häntä ollut hieman pörrössä hankaamisen vuoksi. Jouhia se ei ole kuitenkaan hankaillut katki eikä muutenkaan ollut erityisen hermostuneen oloinen. Tänä kesänä se on kuitenkin ollut aikaisempia kesiä kutisevaisempi.

Sen häntä oli heti isolle laitumelle laskun jälkeen pörrössä ja pää pienillä ihorikoilla, luultavasti juoma-astiaan hankaamisen vuoksi. Yhden yön jo valvoin opiskelemalla kesäihottumaa ja miettimällä vaihtoehtoja loimituksen ja lukuisten markkinoilla olevien eri tököttien ja lisäravinteiden välillä.Varsinaisessa kesäihottumassa paras hoito on olla ajoissa liikkeellä. Lisäravinteita ja loimitusta tulisi harrastaa jo hyvissä ajoin ennen kuin ongelmat edes alkavat. Nämä olivat siis tavallaan meidän kohdalla jo pois suljettuja vaihtoehtoja. Lisäksi, koska Taran hankaus oli kuitenkin aika lievää ja kaukana varsinaisesta kesäihottumasta, päätin kokeilla ihan vain itikkakarkoitetta. Näissäkin on varaa mistä valita ja hintahaarukka vaihtelee parista useampaan kymppiin. Mulla on tähän asti ollut vain jotain lyhytvaikutteista, mitä olen suihkinut ennen ratsastamista. Nyt kokeiluun päätyi ystävän suosituksesta Wahlsten W-kesäspray. Suihke sisältää mm. pikiöljyä ja on pitkävaikutteinen, alkuun sitä kehoitetaan käyttämään parin päivän välein, myöhemmin riittää käsittely 5-7 päivän välein.

Huomasin vaikutuksen jo viikossa. Häntä ei ollut pörrössä, eikä päähän ollut ilmestynyt uusia ihorikkoja. Tuote on myöskin helppokäyttöinen, joten nyt muutaman viikon käyttökokemuksen perusteella vahva suositus! Hintakin jäi alle kolmenkympin. Toivottavasti myös syksyllä polttiaisten lisääntyessä tämä riittää aseeksi.

2 kommenttia:

Jokaiseen asialliseen kommenttiin vastataan. Kiitos viestistäsi!