15.4.2017

Pelottava oirehdinta

Tältä se reppana näytti. Pää ei mennyt oikein ylemmäs eikä alemmas ja oikea jalka jäi taaemmas.

Täällä on ollut huonolla tavalla jännittävä viikko, mutta nyt onneksi taidetaan olla voiton puolella. Aloitanpa tarinan ihan alusta eli viikko sitten perjantaista.

Olin sopinut Taralle hampaiden raspauksen ja influenssa-rokotteen. Tämä oli niin hauska keissi järjestelyineen päivineen, että julkaisen siitä ihan oman postauksensa. Itse eläinlääkärin käynti sujui ihan normaalisti eikä tapahtunut mitään ihmeellistä. Perjantaina kaikki oli siis vielä kaikin puolin hyvin.

Lauantaina kävin siivoilemassa karsinan ja moikkaamassa Taraa, mutta en tehnyt mitään muuta. Vaikka sanotaan, että rokotteen jälkeen voi harrastaa kevyttä liikuntaa, pidän aina Taralla ihan rokotusloman. Se on niin vauhdikas mimmi, että kevyt liikunta ei ole sille mieleen. Lauantai-illalla tallinpitäjä soitti, että Tara käyttäytyy hassusti. Se tulee tavallisesti tarhasta talliin innokkaasti ja vauhdilla, mutta tänä iltana se oli liikkunut haluttomasti ja vähän hoippuen. Karsinassa se oli kuitenkin ihan ok, ei ähkyn oireita tms. ja ruumiintoiminnot (lämpö, ulostaminen, syöminen, juominen) toimivat ihan normaalisti. Päättelimme tämän olevan vain reaktio rokotteeseen ja päätettiin yhdessä tuumin jatkaa tilanteen seuraamista. Sunnuntaina tamma olikin jo suurin piirtein normaali ja en murehtinut episodia sen enempää. Kävin päivällä tallilla ja totesin tyypin tarhailevan ihan normaalisti ja viihtyvän heinälaarilla.

Maanantai-iltana tallinpitäjä kuitenkin soitti, että nyt ei ole kyllä hevonen kunnossa. Liikkuminen oli tosi vaikeaa, oikea puoli ikäänkuin laahasi perässä ja ihan kuin tammaa olisi pyörryttänyt. Lähdin tallille ja totesin, että ei ole kyllä minun hevonen tämä. Liikkumisen lisäksi yleensä niin mielenkiinnolla ympäristöönsä reagoiva tamma seisoi paikallaan ja piti päätä hieman roikottaen. Ruumiintoiminnot olivat edelleen normaalit, mutta käytös muuten aika pelottavaa. Lisäksi tamma oli halukas syömään, muttei saanut päätä heinäkasaan asti.  Soitin päivystävälle eläinlääkärille ja kertasin kaikki oireet. Saatiin ohjeeksi antaa kipulääketttä, laittaa loimi niskaan ja seurailla tilannetta sekä ottaa yhteyttä aamulla vuorossa olevaan eläinlääkäriin, joka on hevosten kanssa pelannut enemmän.

Annoimme kipulääkkeen, laitoimme loimen päälle ja nostimme heinät maasta heinäverkkoon. Tamma ei ollut missään vaiheessa erikoisen kivuliaan oloinen ja jäikin ihan ok tyytyväisen oloisena viettämään yötä.

Tiistai-aamulla soitin eläinlääkärille ja sainkin sovittua käynnin samana päivänä kahden maissa. Tara käveli paljon paremmin, pääkin meni alas asti joskin hieman hitaasti. Kuitenkin edelleen yleishabitus oli hieman vaisu. Eläinlääkäri kuunteli, tunnusteli ja kävi koko hevosen läpi todetakseen, että kaikki vaikuttaa ihan normaalilta. Otettiin myös verikokeet (mun pyynnöstä hieman laajemmin kun kerrankin otetaan) ja saatiin ohjeeksi lepoa ja kipulääkettä sekä loimituksen jatkamista.

Keskiviikkona tamma oli edelleen hieman parempi ja torstaina jo täysin oma itsensä. Tarhassa nähtiin kunnon kevätjuhlaliikkeitä ja vauhti oli taluttaessa ennallaan. Saatiin  myös verikokeiden tulokset. Kaikki muu kunnossa, mutta yksi tulehdusarvo oli ollut koholla. Diagoosiksi jäi lopulta keskivertoa rajumpi reaktio rokotteeseen ja ohjeeksi palata rauhallisesti normaaliin arkirytmiin.

Koskaan aikaisemmin ei Tara ole reagoinut rokotukseen oikein mitenkään, mutta näin tällä kertaa. Mä olen ikuinen murehtija ja stressiperse, joten ehtisin miettimään jo kaikki pahimmat vaihtoehdot läpi. Onneksi heppa lähti kuitenkin toipumaan nopeasti ja loppu hyvin kaikki hyvin.

4 kommenttia:

 1. Hui, onneksi selvisitte lähinnä säikähdyksellä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinpä! Kyllä säikäytti, kun on saanut nauttia terveestä hevosesta ilman ongelmia tähän asti.

   Poista
 2. Hei mitä eläinlääkäri sanoi seuraavasta rokotteesta? Että voiko antaa samaa rokotetta vai seuraako siitä mahdollisesti rajumpi reaktio?
  P.s
  Hieno blogi sulla, kivasti kirjoitat:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei ottanut oikeastaan kantaa siihen. Täytyykin ottaa asia puheeksi ennen seuraavaa rokotuskertaa!
   Kiitos kommentistasi!

   Poista

Jokaiseen asialliseen kommenttiin vastataan. Kiitos viestistäsi!