20.2.2017

Kapseli(talli)vaatekaappi

Kännykkäkuvaa yhden päivän rallitteluista


Täällä odotellaan jo kovasti kevättä. Lämpötilan sahaaminen pakkaskelien ja plussakelien välillä tekee harrastamisesta vähän ikävää, kun tuntuu että koko Varsinais-Suomi on jään peitossa. Taralla on kyllä hokit, mutta jännitän jäällä ratsastamista siitä huolimatta. Tänään jään päälle satoi taas lunta, mikä tekee hommasta vielä epämukavampaa. Siksi siis olen maastoillut hiekkapohjaisilla autoteillä, joissa jää oli yhdessä vaiheessa jo lähes sulanut. Tammalla on myös ollut normaalia enemmän vapaapäiviä. Kevättä kohden onneksi mennään ja pian päästään toivottavasti liikkumaan monipuolisemmin. Alkaa käyntilenkit autotien vieressä nimittäin vähän kyllästyttämään...

Tein viime vuoden puolella totaallisen läpikäynnin meidän kodin tavaroihin. Karsin pois kaiken turhan ja jätin jäljelle kaikki, joista pidän tai joilla on käyttöarvoa. Nyt on koti mukavassa järjestyksessä, kaikelle on oma paikkansa, turha ryjä on poissa ja siivoaminenkin on siksi paljon mukavampaa ja nopeampaa. Yksi tavararyhmä kuitenkin on, mitä en saanut järjestymään toivotulla tavalla. Tallivaatteet ovat edelleen yksi suuri läjä pursuilevassa kaapissa. Ja vaikka tallivaatteita on runsaasti, musta on nyt talvella tuntunut siltä, että vaatevarastoni kanssa on hankala pukeutua mukavasti ja säänmukaisesti. Usein palelen tallilla tai valitsemani vaatteet ovat muuten epäkäytännöllisiä.

Kyllästyneenä epätoimiviin ja ympäri taloa levittäytyviin tallivaatteisiin aloin miettimään, mitä tallivaatekaappiini oikeasti tarvitsen. Mulla on aina ollut vähän sellainen tapa, että en raaski laittaa rahaa varsinaisiin tallivaatteisiin vaan käytän tallilla normaaleja arkivaatteita tai arjen käytöstä poistuneita vaatteita. Tosiasiahan kuitenkin on se, että kun harkiten valitsee laadukkaat vaatteet oikeasta materiaalista ja hoitaa niitä hyvin, ovat ne pitkäikäisiä. Lisäksi harrastuksen ilo tuplaantuu kun kelistä huolimatta pysyy lämpimänä ja kuivana. Tallivaatteiden läpikäyminen johti siihen, että paljon lähti myyntiin/lumpuiksi ja muutama juttu puolestaan ilmaantui ostoslistalle. Suomen kelit ovat sitä luokkaa, että kovin minimaaliseksi ei tallivaatevarastoa saa. Läpikäynnin ansiosta saan kuitenkin toivottavastu huomattavasti toimivamman kokonaisuuden ja osoitin tallivaatteille oman pienen kaapin sen sijaan, että yritin tunkea niitä pieneen laatikkoon.

Ensin tietysti täytyy miettiä, mitä omalta tallivaatekaapilta tarvitsee. Tarpeita on yhtä monia, kuin on hevosihmisiäkin. Toisnen painaa tallihommia ja ratsastaa useita tunteja päivässä, toinen ääripää käy kerran viikossa ratsastustunnilla maneesitallilla.

Mun hevosteluprofiili on tällä hetkellä sellainen, että käyn tallilla 4-6 kertaa viikossa. Siivoan yhden karsinan käydessäni ja joko ratsastan tai teen maastakäsittelyä esim. kentällä tai taluttelulenkillä. Maneesia ei ole, joten sään armoilla ollaan aina.

Tämä on tavoite, paria hankintaa vaille valmis. Laitan valmiista vaatekaapista vielä kuvaa myöhemmin.


Kypärä

Tämän pitäisi olla jokaisen ratsastajan tärkein varuste kesät talvet. Omani on vanha uskollisesti palvellut HaloRider. En edes kehtaa sanoa, miten kauan mulla on ollut sama kypärä. Pää ei ole kuitenkaan ottanu osumaa, joten ei ole tullut päivitettyä uuteen. Nyt tarkoituksena on kuitenkin päivittää kypärä uuden VG1-asetuksen mukaiseksi.

Ratsastushousut

Ratsastuhousuja käytän tallilla lähes aina. Periaatteessa yhdet housut riittäisivät mulle ja olenkin pistänyt kiertoon housuja, joita ei tule käytettyä. Kahdet olen kuitenkin jättänyt. Molemmat ovat hyvin istuvat, mutta tarvittaessa sinne mahtuu yksi kerros alle.

Ratsastushanskat

Käytän ratsastaessa aina hanskoja. Niitäkin on kertynyt nurkkiin, mutta periaatteessa mulle riittäisi kolmet hanskat. Ohkaiset kesähanskat, välikausihanskat ja sitten paksut toppahanskat. Ylimääräiset hanskat jätin kuitenkin kaappiin, koska hanskat ovat kovalla koetuksella ja tuntuvat aina jossain vaiheessa kuluvan puhki.

Kengät/saappaat

Tallikenkiä mulla on neljät ja totesin sen hyväksi määräksi. Kesäkäytössä on ihan perus jodhpurit, joiden kanssa käytän chapseja. Välikausikenkinä toimivat vuoratut tallikengät ja pakkaskeleillä Timberlandin saappaat. Lisäksi päiviin, jolloin ne ratsasta on varattu turvakärjelliset hyvin nilkkaa tukevat työkengät.

Sukat

Hävitin reikäiset ja käyttämättä jäävät huonommat sukat ja jätin kaappiin ne, joita oikeasti käytän. Niinpä kaappiin jäi kolmen normaalit ratsastussukat, yhdet paksummat ja yhdet villasukat. 

Paidat

Paitojen määrä oli ehkä eniten pursuileva osa-alue. T-paitoina/toppeina käytän ihan arkipaitoja. Tallivaatteille omistettuun kaappiin jäi pari hupparia (ohuempi ja paksumpi) ja pari villapaitaa (ohuempi ja paksumpi). Jos ja kun villapaidat kaipaavat jossain kohtaa päivitystä, haaveilen issikkakulttuurin mukaisesti Islantilaisesta villapaidasta.

Kerrasto

Tämä osa-alue kokee ehkä käytännöllisyyden kannalta suurimman mullistuksen. Mulla on lukuisia kamalia tekokuituisia kerrastoja ja epämääräisiä legginsejä. Päätin heittää kaikki kuteiksi ja satsata niiden sijaan yhteen laadukkaaseen merinovilla-kerrastoon. Merinovilla on pehmeää, joustavaa, lämmin, hengittävä eikä sitä teoriassa tarvitse pestä. Tuuletus riittää. Hinta kirpaisee kerran, mutta tällä on ehkä suurin vaikutus palelemiseeni ja hyvinhoidettuna kerrasto on kestävä.

Päähineet/muut asusteet

Voihan pipot. Kun joku pipo on jäänyt käyttämättä muuten, olen viskannut sen tallivaatteisiin. Pipoja lähti poistoon siis useampi ja jäljelle jäi yksi mukava ja lämmin. Lisäksi päähinekopasta löytyvät ohut kypärämyssy ja lippis. Tällä hetkellä kaappiin jäi vielä kaulahuivi, mutta aijon korvata sen tallilla touhutessa paljon kätevämmällä kaulurilla.

Takit

Vanhoja ulkoilutakkeja on siirtynyt tallitakeiksi useita. Kuitenkin käytössä on aina samat, joten useat takit pääsivät kiertoon. Jäljelle jäivät toppatakki, välikausitakki ja kevyt toppaliivi.

Pakkasta/sadetta vastaan

Mulla on ollut käytössä vanha talonrakennuksen aikoihin työvaateliikkeestä ostettu toppahaalari. En ole kuitenkaan aikoihin ollut haalariin tyytyväinen. Pitoa satulassa ei ole lainkaan ja lahkeet nousevat ylös. Haalari on ehkä aavistuksen pieni (kutistunut pesussa..) eikä siksi yhtään lämmin eikä mukava. Olen pari vuotta kuolannut kunnon topparatsastushaalaria ja nyt päätin oikeasti siirtää sen ostoslistalle. Toisena vaihtoehtona oli topparatsastushame, mutta päädyin haalariin uskoen sen olevan mukavampi ja lämpimämpi.

Varsinaista sadeasua mulla ei ole, mutta ajatuksena on hommata tallikäyttöön pyhitetty sadeasu. Se kylläkin saa jäädä viimeiseksi listalla. 

Muut

En tiedä, tuleeko meidän Taran kanssa lähdettyä enää kisoihin. Se tuntuu ehkä vähän turhalta touhulta, kun askellajivalmentautuminen on täällä päin niin hankalaa. Jätin kaappiin kuitenkin kisapaidan ja kisatakin, jos sitä kuitenkin innostuu. Toiset ratsastushousuistani ovat mustat eikä askellajikisoissa ole pakko olla valkoisia housuja, joten ylimääräisiä housuja tähän touhuun ei tarvitse varata.


2 kommenttia:

  1. Pitäisi itsekin ottaa urakaksi ja siivota vaatekaapit. Talli- ja ratsastusvaatteitakin on vaikka muille jakaa ja silti tuntuu, että on aina samat kuteet päällä. Ratsastushousuja en edes muista koska viimeksi on ollut jalassa, kun ei ole hevosen selässäkään tullut käytyä pitkään aikaan. Toppahousut tai sitten noi ulkoiluhousut on ollut niin mukavat päällä. Jos sitä vaikka seuraavalla lomalla saisi aikaiseksi... :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Suosittelen, mä löysin ja pistin pois esimerkiksi ratsastushousut joita olen viimeksi käyttänyt 10 vuotta sitten ja reikäisiä parittomia hanskoja ja sukkia :D

      Poista

Jokaiseen asialliseen kommenttiin vastataan. Kiitos viestistäsi!