19.1.2017

Täysihoito vs. kotitalli


Ennen varsinaista asiaa, hieman hehkutusta materialismionnellisuudesta ja vinkki teille! Melkein jokainen on varmaan jossain vaiheessa ainakin tiedostamattaan törmännyt hauskoihin ja hienoihin Ukkostuulen karsina- ja muihin eläinaiheisiin kyltteihin. Hyviä uutisia; nyt näitä ihanuuksia saa myös postimyynnin kautta! Facebookista löytyy Ukkostuuli nimellä. Kylttejä on valmiita ja niitä saa myös omien toiveiden mukaan.

Muistan törmänneeni kyltteihin ensimmäisen kerran 2000-luvun alussa HIHS:issä. Ostin tällöin tuliaisiksi vanhemmilleni lehmä- ja hanhiaiheiset taulut ja muistan pohtineeni, että joskus kun hommaan oman hevosen, haluan samalta firmalta karsinakyltin. Hevonen tuli hommattua, mutta pihattotallissa karsinakyltti on vähän turhake. Yksillä messuilla en enää malttanut kävellä kojun ohi ja mies saikin tuliaisiksi yhden kyltin, mikä roikkuu meidän eteisessä.

Ennen joulua törmäsin Ukkostuulen face-sivuihin ja tilasin veljelleni ja hänen vaimolleen hauskan kanakyltin omalla tekstillä heidän kotikanalaansa. Nyt eksyin taas Ukkostuulen sivuille ja päätin, että nyt on vihdoinkin sen karsinakyltin aika! Katselin erilaisia kylttejä ja päätin, että haluan simppelin kyltin mistä selviää hevosen oikea- ja kutsumanimi sekä omistaja. Lisäksi halusin kylttiin jonkun sopivan sloganin. Valmiista valikoimasta ei oikein löytynyt Taralle sopivaa tekstiä, joten keksin sen itse. Halusin jotain issikkateemaista ja mieleeni juolahtikin tuo " Vauhtia viidellä vaihteella". Se sopii Taralle kuin nenä päähän. Olen erittäin tyytyväinen kylttikauppoihini!

Eteisen kyltti

Mutta nyt päivän asiaan. Minulla on nyt ollut oma hevonen reilut kaksi vuotta. Siitä ajasta olen ollut noin puolet täysihoitotallin asiakkaana ja puolet ajasta hepat on ollut kotona. Molemmissa tyyleissä on puolensa ja asia onkin mietityttänyt minua viime päivinä.

Oma tupa oma lupa...

Tämä on ehdottomasti paras puoli omassa tallissa. Saat hoitaa asiat omalla tyylillä ja omalla aikataululla. Saat päättää itse kaiken tavaroiden säilytyksestä kuivikevalintoihin. Jos unohdat jotain, vastaat siitä itsellesi. Tämä aiheuttaa mulle vielä hieman päänvaivaa, kun lähtiessä ratsastamaan ei voi jättää riimua ja harjakassia leviäksi mihin sattuu ja muutenkin täytyy korjata jälkensä eri tavalla. Olen muutenkin kyllä siisti ihminen, mutta oman tallin kanssa touhuaminen antaa silti tiettyjä vapauksia siivota esim. ne lannat myöhemmin tai jättää joku asia kesken ja jatkaa hetken päästä. Lisäksi, jos on tiettyjä periaatteita joiden mukaan haluaa hevostaan hoidettavan täytyy täysihoitopaikkaan perehtyä. Jos tallissa hevoset ruokitaan kolme kertaa päivässä, ei tallin hoitaja ruoki sitä sun kultamussukkaa neljättä kertaa vain, koska haluat niin. Mä jouduin tinkimään pihattohaaveesta, mutta tilalle sain kuitenkin laumassa tarhaamisen ja kokopäivätarhauksen. Heinätarjoilu on vapaahkoa joten ruokintaväli ei veny pitkäksi ja vettä on jatkuvasti saatavilla sisällä ja ulkona. Nämä neljä kohtaa ovat ne mun tärkeimmät toiveet hevoseni hoidossa.

Kevättä odotellessa...

Vastuu, vastuu ja vastuu...


Nyt kun ollaan kohta kaksi viikkoa oltu täysihoitotallilla, jossa ainoa tehtäväni on siivota Taran karsina niinä päivinä kun käyn, olen rentoutunut suunnattomasti. Kyse ei ole vain päivittäisistä hommista, vaan kun sulla on oma talli vastaat kaikesta. Heinien, muiden rehujen ja kuivikkeiden hankinta ja riittävyys on sinun vastuulla. Sinun tehtäväsi on huolehtia paikkojen kunnossa pysymisestä, ehjistä aidoista ja turvallisesta ympäristöstä. Ja mitä, eikö se lantakaan katoa lantalasta itsekseen? Ja siihen päälle vielä ne asiat, jotka kuuluvat jokaisen hevosenomistajan kalenterimerkintöihin; madotuksen, hampaiden raspaukset, rokotukset yms. Hevostesi olleessa vieraalla hoidossa, voit oikeasti pitää hevosettoman päivän. Kotitallin pyörittäjän takaraivossa pyörii vastuu aina, vaikka saisikin jonkun tuuraamaan. Nyt tuntuu hassulta, että voin vain päättää olla tänään menemättä tallille ja hevoseni hoidetaan siitä huolimatta. Vau! Ja voin lähteä lomamatkalle ilman, että ensin kauhea stressi tallin hoidosta.

Puitteet...

Täysihoitotalleja ja kotitalleja on monenlaisia kuten myös hevosenomistajan tarpeita. Meillä kotona on hoidettu hevosten olot asiallisiksi, mutta ihmisten näkövinkkelistä mukavuudet uupuivat. En osannut niitä juurikaan kaivata, mutta nyt kun olen niihin taas päässyt käsiksi osaan arvostaa niitä ihan eri tavalla. On ihanaa laittaa hevonen sisällä kuntoon, varustehuoneen ollessa ihan vieressä. Sellainen hienous meiltä jäi ainakin toistaiseksi uupumaan. Toinen asia, mistä en tiedä maltanko enää luopua on kenttä ja vielä valaistu sellainen. Nyt kun puoliso tekee niin pitkää päivää, on mun hevosharrastus ollut koetuksella. En nauti pimeässä maastoilusta, joten ratsastus on jäänyt aika vähiin. Kenttä on kyllä vuokrattavissa; parin kilometrin päässä. Nyt mulla on käytössä valaistu hyvä kenttä ja olen ihan onnessani! Vaikka olen päässyt vasta kuuden ja seitsemän välissä arkisin tallille, olen silti pystynyt ratsastamaan kunnolla. Ja hevoset otetaan sen verran myöhään sisään, että silti Tara on ehtinyt vielä tarhaan hetkeksi. Yritän vältellä tilanteita, jossa se joutuisi jäämään karsinaan suoraan liikutuksesta. Toki otan aina pitkät loppukäynnit, mutta on se silti huomattavasti tehokkaampaa, että hevonen saa jäädä vielä jaloittelemaan liikutuksen jälkeen.

Yksinäisyys...

Tämä oli sellainen seikka, että se vaivasi minua paljon enemmän mitä etukäteen ajattelin. Tykkään kyllä touhuta myös yksin, mutta välillä on kiva saada seuraa tai edes vaihtaa muutama lause tallikäytävällä jonkun kanssa. Tämäkin on ratkaistavissa esim. vuokralaisen ottamisella, mutta toisen tallilla käydessä ongelma ratkeaa kuin itsestään. Täysihoitotallilla sekä hevonen että omistaja solmii suhteita, jotka muuten saattaisivat jäädä solmimatta. Toisaalta mielummin yksin kuin huonossa talli-ilmapiirissä, mutta minulla on onneksi aina käynyt hyvä tuuri tallikavereiden suhteen.

Tallimatka...

Oman tallin parhaita puolia on tallimatka tai sen puute. Tosin nyt kun mulla on tallille matkaa sen 3 km, se on autolla kulkiessa ihan sama.

Raha...

Harrastehevosten pito omassa pihassa on vaan oikeasti halvempaa. Ei auta lyhyt matikka eikä mikään muukaan.

Kaiken kaikkiaan tilanne on aika fifty-fifty. Yleisesti ottaen en osaa sanoa, kumpi on minulle mieluisempi tyyli mutta tällä hetkellä valinta on ehdottomasti muiden hoidossa. Näin saan keskittyä harrastuksesta nauttimiseen jatkuvan murehtimisen sijasta. Ehkä vanhemmat lapsen kanssa asia olisi taas toinen tai miehen tehdessä lyhyempiä päiviä, mutta näin nyt.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Jokaiseen asialliseen kommenttiin vastataan. Kiitos viestistäsi!