7.12.2016

7. luukku - Joulusiivous ja kemikaalikuorma kotona ja tallilla


Kuinka monen joulun tekee puhdas koti? Tai ei nyt varmasti pelkästään, mutta itsellä se on ainakin iso osa joulun tuntua. Paikat ovat puhtaita ja huoneilma tuoksuu raikkaalta. Kynttilät loistaa ja aaton aaton iltana pujahdetaan puhtaisiin mankeloituihin lakanoihin. Tämä on perua lapsuudesta ja olen sitä jatkanut omille muuton jälkeen. Marras-joulukuun vaihteessa teen kotona suursiivouksen käyden läpi jokaisen pinnan kaappeja myöten. Sitten levittelen joulukoristeet ja ylläpidän puhtautta tavallista huolellisemmalla viikkosiivouksella. Lakanat vaihdetaan edelleen aaton aattona.

Tänä vuonna yritän ehtiä käymään myös varustehuoneen huolellisesti läpi. Meidän kisut ovat laiskotelleet ja talliin tuli hetkellinen hiiriongelma. Nyt olemme luultavasti onnistuneet torjunnassa. Siellä sun täällä kuitenkin on muistoja jyrsijöistä papanoiden muodossa. Olisi myös mukava aloittaa uusi vuosi puhtailla varusteilla, joten varustehuoneen joulusiivoukseen kuuluisi myös valjaiden kuuraus. Se on ihan mukavaa puuhaa, kunhan saisi aikaiseksi aloittaa. Kommenttikenttään saa jättää parhaat vinkit eri varusteiden puhdistukseen.

Tein etukäteen uudenvuoden lupauksen. Meidän huushollista käytetään loppuun kaapeista löytyvät pesuaineet, mutta tilalle ei osteta uusia. Sen sijaan kaikki mahdolliset korvataan jatkossa käyttämällä muita vaihtoehtoja. Korvaajina toimivat esimerkiksi sooda, etikka, sitruuna tai suola. 
Kemikaaleista en sen enempää rupea paasaamaan, mutta valoitan hieman lupaukseni taustaa. Kaikki alkoi oikeastaan yksi päivä pyyhkiessäni vauvan syöttötuolia ja pöytää vauvan jäljiltä. Ei tuntunut hyvältä ajatukselta suihkia pöydälle tolua, kun ipana seuraavaksi nuoleskelee pöytää. Aloin pohtimaan muita vaihtoehtoja ja yllätyin netin syövereissä siihen, miten moneen asiaan avuksi rientää tavallinen etikka ja ruokasooda. Mikrobialtistus on lapselle tarpeellinen juttu, turha kemikaalikuormitus taas ei.
Nykymaailma on täynnä kemikaaleja ja ihminen altistuu niille hurjan paljon monessa asiassa. Kosmetiikka, puhdistusaineet, lääkkeet yms yms. Ja loppujen lopuksi, kuinka paljon vaikutuksia on tutkittu? Myös hevostouhuissa ollaan paljon tekemisissä kemikaalejen kanssa. Meidän pihattohevoset pestään kerran vuodessa kesällä, mutta esim. näyttely- ja kilpahevosia puunataan niin paljon, että kannattaa kiinnittää huomiota millaisia shampoovalintoja tekee.


En ole ikinä värjännyt hiuksiani enkä meikkaa joka päivä. En edes joka viikko. En kuitenkaan pystyisi ikinä ryhtymään täysin kemikaalittomaan elämään. Kuitenkin pienillä teoilla voi perheen kemikaalikuormitusta edes vähentää. Hyödyt saattavat olla terveellisiä, mutta lisäksi ainakin rahat säästyy! Pesuaineet maksavat nimittäin hurjan paljon. Lisäksi luonto kiittää. 
Esimerkkejä:

  • Etikka toimii pyykin huuhteluaineena ja vedellä lantrattuna hyvänä yleispuhdistusaineena.
  • Matot ja sohvat raikastuvat soodan avulla. Tekstiileille ripotellaan soodaa, annetaan hetki vaikuttaa ja imuroidaan pois.
  • Mikron pesu ei ole ikinä ollut näin helppoa; laitoin mikron kestävään kulhoon vettä ja hieman sitruunamehua. Kiehautin veden ja pyyhin mikron pinnat puhtaaksi.
Kannattaa tutustua aiheeseen. Vinkkejä löytää googlen avulla paljon. Esimerkiksi http://www.siivous.info/etikka-puhdistus-etikkavinkit tai http://www.martat.fi/kodinhoito/siivous/isoaidin-siivousvinkit . 

Miten näitä juttuja voisi soveltaa heppahommiin? Mäntysuopa ei kuormita ympäristöä ja se onkin ihan mun lemppari esimerkiksi harjojen ja riimujen pesussa. Kimojen hännän pesussa olen kuullut käytettävän ketsuppia. Tuleeko mieleen muita vastaavia?

Tara ottamassa osaansa kemikaalikuormasta.1 kommentti:

  1. Varusteiden pesun yksi parhaimmista vinkeistä on käydä kaikki reijät läpi (jos purkaa) ja myös taivutella vähän osia että pehmentyy. Jalustimet kannattaa ottaa irti ja pestä jalustinkumit kaviokoukun harjalla lavuaarissa juoksenvan veden alla. Itse käytän tätä sillä välillä on ihan hirveän vaikea saada niitä irti ja paikoilleen.

    Yksilaumanjasenista.blogspot.fi

    VastaaPoista

Jokaiseen asialliseen kommenttiin vastataan. Kiitos viestistäsi!