17.12.2016

17. luukku - Kuivikepohdintaa


Jokaisen kotitallia tai isompaakin tallia pyörittävän eräs keskeinen päätös on kuivike. Kuivikemieltymykset vaihtelevat paljon ja eri ihmisillä valintaan vaikuttavat eri asiat. Meillä kuivikkeen tulee toimia hyvin patjana. Lisäksi sitä täytyy pystyä säilyttämään ulkona ja mahdollisimman vähän pölyävä vaihtoehto miellyttäisi. Matala hinta toki myös on aina kiva asia. Olen kokeillut turvetta, purua ja hamppua. Tässä hieman mun mielipiteitä kuivikkeista.

Turve

Ihan ensimmäisenä otin kokeilun turpeen. Turve oli tallitöissä tuttu juttu. Sitä on ollut käytössä lähes jokaisella tallilla, missä olen karsinoita/makuuhallia puhdistanut. Turpeen hyvät ja huonot puolet:

+ Hyvä saatavuus

Meillä päin turvetta saa ostopaikasta riippuen paaleina, peräkärryllä itse noudettuna tai vaihtolavallisen kotiin tuotuna.

+ Edullinen hinta

Haimme viime vuonna peräkärryllä itse turvetta nostopaikalta, jolloin hinta oli edullinen.

+ Hyvä imukyky, hyvä patjana


- Pölyävä

Kaikki tietää sen tunteen, kun tallitöiden jälkeen niistää monta tuntia mustaa pölyä...

- Pimeä

Tumma väri suorastaan imee valoa.

- Jäätyminen

Turve jäätyy erittäin helposti eikä siksi toimi kylmäpihatossa yksinään. Paitsi, jos saa patjan palamaan.

- Säilytys

Edellä mainittu jäätyminen hankaloittaa turpeen ulkona säilyttämistä.

Puru

Purua kokeilin keväällä, kun laidunkausi lähestyi ja iski inspiraatio tyhjentää talven jäljiltä pihatto.

+ Hyvä saatavuus

Paalitavarana purua saa maatalouskaupoista. 

+ Valoisa

+ Ei pölytä ihmeemmin

+ Kevyt


- Kehno imukyky, ei sovellu yksinään patjaksi

Hamppu

Loppusyksystä asti ollaan menty niin kovin muodikkaalla hampulla.

+ Hyvä saatavuus

Lavallisen hamppua saa erittäin nopealla toimituksella suoraan kotipihalle.

+ Valoisa

+ Ei pölytä

+ Kevyt

+ Ei jäädy

+ Säilytys

Tiiviisti pakatut paalit voi säilyttää ulkona, eikä tarvitse suojaa.

- Hinta

Maksaa itsensä takaisin ja diipa daapa. On se silti helkkarin kallista...

Lopputulema on se, että hamppu on huippua! Hinta on kuitenkin suolainen. Kun pihatto keväällä tyhjennetään, ei se taida saada enää hamppua kaveriksi. Luultavasti ensi talvi mennään niin, että pohjalle laitan turvekerroksen ja päälle olkipatjan. Vihaan oljen siivoamista, mutta se on halpa ja hepat tykkää siinä makoilla. Olkea ei voi säilyttää ulkona, mutta yksi pyöröpaali mahtuu pihaton nurkaan ja siitä saa sitten aina tarvittaessa levitetty.

3 kommenttia:

 1. Turpeen huonoksi puoleksi laskisin vielä epäekologisuuden ja purun huono puoli on se, että on vaikea saada hävitettyä kun kukaan ei huoli pellolle.

  Mutta itse ostin hamppua ja en tajua, miten kaikki sanovat, ettei se pölyä. Ehkä mikään ei ole pölissyt niin kuin hamppu. Ostin vielä kotimaista, vaikka on kalliimpaa. Olenkohan saanut jotain kakkoslaatua vai eikö se sovi pihattoon, johon hevoset eivät juuri tee tarpeitaan...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo totta kyllä asia sekä purusta että turpeesta!
   Aika jännä tuo hamppuhomma, sitä voisi melkein kysyä myyjältä? Meilläkään ei nimittäin suuremmin käytetä pihattoa wc-tarkoitukseen. Mulla on tällä hetkellä saksalaista, kun firmalta oli kotimainen loppu.

   Poista
 2. Turpeen huonoksi puoleksi laskisin vielä epäekologisuuden ja purun huono puoli on se, että on vaikea saada hävitettyä kun kukaan ei huoli pellolle.

  Mutta itse ostin hamppua ja en tajua, miten kaikki sanovat, ettei se pölyä. Ehkä mikään ei ole pölissyt niin kuin hamppu. Ostin vielä kotimaista, vaikka on kalliimpaa. Olenkohan saanut jotain kakkoslaatua vai eikö se sovi pihattoon, johon hevoset eivät juuri tee tarpeitaan...

  VastaaPoista

Jokaiseen asialliseen kommenttiin vastataan. Kiitos viestistäsi!