2.9.2016

Vinkit vauvan- ja tallinhoidon yhdistämiseen

Lisää aitaustarvikkeita talkooväelle.
Multa on kyselty paljon, miten pyöritän tätä lemmikkisirkusta pienen vauvan kanssa. Kahden hevosen pihattotalli ei ole osoittautunut kiltin vauvan kanssa mahdottomaksi. Tässä kuitenkin punnitaan se, että tykkääkö tästä hommasta oikeasti. Toiset äidit käyttävät oman ajan kampaajalla, shoppailemassa, lasillisella tai sohvalla. Täällä käydään ratsastamassa, lapataan lantaa, kuskataan vettä tai hengaillaan tallilla kengittäjän tai eläinlääkärin vieraillessa. Sama koskee lapsen päiväunia. Toiset nostaa jalat pöydälle (tai siivoaa/pyykkää/laittaa ruokaa). Jos on hevosia kotipihassa, tärkeysjärjestys on eri. Täällä hoidetaan ensin eläimien tarpeet ja kotityöt hoidetaan kun ehditään/jaksetaan.

Mä olen onnekas siitä, että mulla on mies iltaisin kotona hoitamassa poikaa. Lisäksi lähipiiristä löytyy muitakin lapsen kaitsioita. Vaikka vaavi on täysimetyksellä, saan pumpattua maitoa ja se kelpaa meidän pojalle myös pullosta. Lisäksi meillä nukutaan yöt hyvin, joten energiaa riittää muuhunkin kuin vauvanhoitoon. Suuri hatunnosto kaikille yh-vanhemmille, vatsavaivaisten vanhemmille jne. Arvostan heidän kovaa työtään, enkä pysty nyt puhumaan kun helpon vauvan äitinä. Voisi olla eri ääni kellossa, jos yöt kuluisivat vauvaa keinuttaen eikä iltaisin tulisi iskä kotiin.

Tämän postauksen inspiraatio syntyi samoin kuin postaussarja hevosharrastus ja raskaus. Eli tiedän monen perheenlisäystä suunnittelevan miettivän, miten käy rakkaan harrastuksen. Saako hevoset väistyä vaippavuorten tieltä? Mun mies tekee välillä aika pitkää päivää ja tallinhoito vaatii suunnittelua ja kekseliäisyyttä, joten tässä on mun eväät siihen, miten saan myös päivällä aikaa hyödynnettyä.


...kantoreppu...


Mikä ihana keksintö! Meidän vauva on hereillä ollessaan niin täynnä toimintaa, että hän ei viihdy kauaa selällään vaunuissa taivasta katsellen. Hän haluaa seurustella, olla pystyasennossa ja katsella ympärilleen, Kantoväline ja nyt en voi liikaa liputtaa ERGONOMINEN kantoväline on siksi loistava. Ergonominen kantoväline on mukava sekä kantajalle että kannettavalle. Siksi kunnon huiviin tai reppuun kannataa panostaa. Meidän valinta on Tulan kantoreppu helppojen säätöjen ja käytön vuoksi.

Turvallisuus ennen kaikkea ja mun sääntöihin kuuluu se, että vauva ei kuulu hevostarhan sisäpuolelle, Kantorepun kanssa voin kuitenkin käydä hevoset tarkistamassa silmämääräisesti. Lisäksi olen asettanut esim. vesisaavit niin, että saan ne letkulla täytettyä aidan ulkopuolelta. Siksi voin käydä vauvan kanssa täyttämässä vesisaavit. Kantorepun kanssa voi myös esimerkiksi tehdä iltarehut valmiiksi tai siivoilla talliympäristöä. Lannan lappaaminen on vähän liikaa, siinä kärsii jo kantajan ergonomia.


...itkuhälytin...

Kunnolliseen itkuhälyttimeen kannattaa satsata. Meillä pihatto on niin lähellä taloa, että itkuhälyttimen kantavuus riittää vaikka itse kävisin tallilla ja vauva nukkuisi sisällä talossa. Itkuhälytin kaulassa voin siivota tarhan, harjata hevosia ja tehdä oikeastaan mitä vaan. Jos olisi oma kenttä, onnistuisi hevosen liikuttaminenkin. Meilläkin voisi sahata pihatietä ees taas, mutta siihen en ole vielä lähtenyt. Sänkipeltoaikaan voin toki liinan päässä juoksuttaa, kun silloin meillä on pelto tallin vieressä käytössä.

...vaunut...


Yleisesti ottaen vauvat nukkuvat vaunuissa hyvin ja tässä on se etu, että ei tarvitse murehtia itkuhälyttimen kantavuudesta. Lisäksi pääsee nopeasti hyssyttelemään, jos vauva sattuu heräämään. Vaunut tarhan viereen ja hommia paiskimaan. Ehdoton on vaunujen hyttysverkko, jotta hevospaarmat ja kärpäset pysyvät etäällä vauvasta.

...tsemppiä ja jaksamista...


Kun vauva nukahtaa tai jää isän hoiviin, voisi tehdä mieli painella sohvalle eikä ulos lähteminen kiinnosta yhtään. Sitä kuitenkin mieli virkistyy ulkoillessa. Tärkeää on, että harrastus on enemmän voimavara kuin taakka.

...päiväjärjestyksen organisointi...

Sopisiko sun hevosille vapaa heinä? Entä pihatto? Etenkin jälkimmäinen sopii monille hevosille toipilaista kisatykkeihin. Vaikkei vapaa heinä olisikaan vaihtoehto, kannattaa perehtyä eri vaihtoehtoihin ruokinta-automaattien suhteen. Arkea helpottaa, kun hevosten ulkoilu ja ruokinta ei ole niin kellotettua. Jos heinät täytyy käydä antamassa, kannattaa vaikka illalla annostella seuraavan päivän heinät jo valmiiksi säkkeihin.

...pyydä apua...

Tässä allekirjoittanut on erittäin huono, mutta kaikkea ei tarvitse tehdä yksin ja olisi hyvä perehdyttää joku edes hätätilanteiden varalle.

...kyllä se palkitsee...

Edellispäivänä olin pitkällä maastolenkillä. Nautin maalaismaisemista ja innokkaasta hevosesta. Näinä hetkinä sitä todella muistaa, miksi tähän hommaan jaksaa panostaa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Jokaiseen asialliseen kommenttiin vastataan. Kiitos viestistäsi!