8.8.2016

Varustehuoneen organisointi


Huomaatkaa Vanin työntekoa odottavat pikalukkovaljaat. Näistä asiaa ehkä myöhemmin lisää.
Tätä postausta suunnitellessa lähestyin asiaa kolmelta kantilta. Ensin piti tehdä ihan esittely varustehuoneesta. Sitten mä ajattelin, että true bloggarin varustehuoneen pitäisi olla esteettinen ja kaunis; ei epämääräinen kulmaus autotallissa, missä yhdeltä seinältä paistaa villat kun ei olla "ehditty" levyttää, toisella on sähkökaappi ja kolmannella omakotitalon vesijuttuihin liittyviä putkia ja härpättimiä. Esteettisyyttä postaukseen hain kuitenkin hämärillä puhelinkuvilla ja värisuodattimella *huutonauru*. 

Toinen lähestymistapa oli "avaimet toimivaan varustehuoneeseen"- tyyppinen ratkaisu. No luopusin siitäkin, koska mulla ei ole kokemusta aiheesta. Heh... Huomaatteko, että tää muuttuu vaan paremmaksi lause lauseelta? 

No kolmas lähestymistapa on jotain näiden kahden väliltä. Mä en enää edes yritä pitää tätä postausta kasassa tai järkevänä, mutta koska rakastan järjestelyä ja organisointia isken kuitenkin nyt vinkkejä varustehuoneen organisointiin. Olen laboratoriossa töissä ja toimivan sekä turvallisen laboratorion kulmakiviä on hyvä järjestys, siisteys sekä käyttäjäystävällisyys. Nämä seikat helpottavat elämää myös kotona ja tallilla.

Elämässä kuten varustehuoneessakin säästää aikaa ja vaivaa kun asiat on järjestyksessä. Siivoaminen helpottuu kun kaikelle on oma paikkansa eikä harrasta epämääräisiä ryjäkasoja ja sekametelisoppakaappeja. Harrastaminen on helppoa, kun ei tarvitse käyttää aikaa tavaroiden etsimiseen. Varustehuone myös pysyy järjestyksessä, kun tavaroille on omat tarkat paikkansa. Siksi suosittelen alkuun varustehuoneen totaallisiivousta ajan kanssa. Se vie aluksi jopa useamman tunnin, mutta kun sen on tehnyt pysyy tavarat jatkossa järjestyksessä. Eli sitten asiaan!

1. Suursiivous

Varaa aikaa, jotta saat homman tehtyä rauhassa ja kerralla kuntoon. Myös välipalaa ja juotavaa kannattaa olla käden ulottuvilla. Taustamusiikki tekee kaikesta mukavampaa. Aloita homma sotkemalla; vedä kaikki tavarat kaapeista ja laatikoista ulos ja järjestele aihealueittain. Keksi sopivat paikat niin, että saman aihealueen tavarat saa samaan paikkaan. Mulla on esimerkiksi yksi hyllykkö omistettu aitaustarvikkeille. Ei tarvitse hakea lankaa tuolta, eristimiä täältä ja kahvoja kolmannesta paikasta.

Aitaustarvikkeet.

2. Seinät käyttöön

Seinätila hyödyksi. Satulatelineiden ja suitsinaulakoiden lisäksi ota seinätila kunnolla käyttöön. Ripusta seinille koukkuja, koreja, naulakoita, avohyllyjä..


3. Ikean kassit

Nämä siniset muovirapistimet ovat monelle tuttuja heinäkasseina ja kisamatkoilla, mutta lunastavat paikkansa myös säilytyksessä. Laita koukkuja seinille ja niihin kasseja roikkumaan. Isoimpiin saa esim. loimia ja nykyään on myös minikasseja, jotka olisivat loistavia esim. harjakasseina. Tussilla voi kassin kylkeen taiteilla kuvin tai kirjaimin, mitä se pitää sisällään.

4. Ikea ylipäätänsä

Suosittelen tekemään Ikea-kierroksen "tallilasit" silmillä. Sieltä löytyy monen näköistä muovikoppaa, koria ja naulakkoa edullisesti. Käyttötarkoitus on toki ohjattu kotiin, mutta mielikuvituksen avulla sieltä löytyy lukemattomia ratkaisuja varustehuoneeseen ja talliin. Mulla on esim. kasseja säilytyksessä, kierrätykseen tarkoitettuja laatikkoja rehulaatikkoina, kannellisia muovilaatikoita loimille, housuhenkareita huoville jne.

5. Käden ulottuvilla

Päivittäisessä käytössä olevat tavarat kannattaa laittaa helppoihin paikkoihin. Esim. mulla on satulatelineiden vieressä heijastimille oma kori, jotta henkivakuutukset on helppo napata mukaan lenkille.

6. Käden ulottumattomissa

Vastaavasti harvemmin käytössä olevat tavarat kannattaa sijoittaa ylös! Kaappien päälle, katonrajaan hyllyille, koukkuihin tms. Laatikoiden kylkiin kannattaa kirjata sisältö, jotta kamat kuitenkin löytyvät helpommin.

7. Nimikointi

Rehulaatikoiden kyljessä välttämätön jo ihan hevosten turvallisuuden vuoksi, mutta muuallakin tallissa hyödyllinen homma. Kun laatikot, kaapit sun muut ovat nimikoitu, kaikki löytävät tavarat ja osaavat myös palauttaa ne oikeille paikoille. Tässä hyviä työkaluja on teippi, tussi ja vaikka tarrakone. Voit myös odottaa sitä hetkeä, kun otat huikan cokispullosta, missä onkin betadinea tai etsit kuolaimia ja kymmenennestä laatikosta löydät ne oikeat.

  8. Karsi turha

  Tori.fi ja muut nettikirpparit (sekä roskis) käyttöön. Sun hevonen ei oikeasti tarvitse toistakymmentä satulahuopaa, viittä rikkinäistä sadeloimea eikä kymmeniä suitsia. Kolhittuja kypäriä ja parittomia hanskoja on ihan turha säilöä. Voit myös keksiä kierrätysideoita, Vanin varsariimu esim. odottaa uutta elämää kukka-amppelina jahka saan aikaiseksi. Pinterestistä löydät hienoja ideoita. Millainen taulu tulee vanhoista kuolaimista? Mitä kaikkea askarrella vanhoista kengistä? Käy käyttämättömät tavarat ajatuksella läpi. Mikä on oikeasti hyödyllistä pitää varalla ja mikä menee turhan hifistelyn piikkiin? Käy vanhat purkit läpi, heitä pois tyhjät ja sellaiset mihin sisältö on kivettynyt sisälle.


  9. Pidä homma kasassa

  Jos nautit shoppailusta ja messulöydöistä, älä päästä varusterepertuaaria riistäytymään käsistä. Kun tuot talliin uuden riimun tai pintelit ihan vaan koska ihana väri, laita myyntiin tai poistoon vastaava määrä vanhaa.


  10. Loimihenkarit

  Mä käytän sekä säilytykseen että kuivatukseen loimihenkareita. Ihan mahtava keksintö, loimet kuivuu hyvin ja ei tarvita kuin tanko kattoon mihin henkarit saa ripustettua. 

  Taran sairaan nopee sadeloimi.

  Hevarilta napattu kuva!

  Mites teidän varustehuoneet, hallitsematon kaaos vai kotikeittiötä siistimpi? :)

  2 kommenttia:

  1. Mulla oli kesälomaksi suuri suunnitelma siivota tallilla kaapit ja putsailla urakalla varusteita, mutta se sitten jossain "kiireessä" jäi. Meillä on pienellä tallilla iso varustehuone, missä kaikilla tavaroilla periaatteessa on oma paikkansa. Sitten meillä on omat kaapit tms, missä säilytetään omien hevostemme tavaroita ja ainakin minun kaappini on tällä hetkellä siinä tilassa, että sieltä jotain ottaessa tipahtaa puolet romuista mukana... Tiedän, että hyvinkin pienellä järjestelyllä tavarat saisi sinne kaappiinkin sullottua siistimmin. Yleisilme kuitenkin satulahuoneessa on siisti.

   Jos sitä vaikka vielä tässä loppukesän aikana saisi aikaiseksi... :)

   VastaaPoista
  2. Mun piti kanssa puunata kaikki varusteet viimisen päälle ponien ollessa laitumella. Pesin mä harjat ja parit riimut :D

   Suosittelen koko kaapin tyhjennystä ja inventaariota, tulee hyvä mieli :)

   VastaaPoista

  Jokaiseen asialliseen kommenttiin vastataan. Kiitos viestistäsi!