1.3.2016

Tuire Kaimio: Hevosen kanssa


Mä luen aika paljon. Yleensä ihan viihdetarkoituksessa hyvin vaihtelevia aihealueita kahlaten. Kirjahyllystä löytyy kaikkea dekkareista fantasiaan. Joskus kuitenkin luen ihan asiakirjallisuuttakin ja tällöin aiheena ovat useimmiten hevoset. Mulla on muutamia kestosuosikkeja, jotka olen hommannut omaan kirjahyllyyn ja näihin palaan aina välillä uudestaan. Kyseiset kirjat ovat monelle hevosharrastajalle tuttuja, osa oikeastaan hevostietokirjallisuuden klassikoita. Ajattelin kuitenkin esitellä ne omasta näkökulmastani.

Ensimmäisenä vuorossa on monelle niin tuttu ja kovan suosion saavuttanut hevosen koulutusta käsittelevä Hevosen kanssa. Kirjan on kirjoittanut Tuire Kaimio ja se on ilmestynyt vuonna 2004 ja mun hyllystä löytyy 2. painos. Kirjaa kuvataan takakannessa osuvasti: "Jokaisen hevosharrastajan aarreaitta, laaja ja käytännönläheinen opaskirja hevosen käyttäytymisestä, aisteista, käsittelystä ja opettamisesta."

Kirja lähtee käytännönläheisesti liikkeelle siitä, että mikä on hevonen. Osuudessa käydään läpi esimerkiksi hevosen alkuperää, aisteja ja kehonkieltä. Pelkästään tämä osuus auttaa ihmistä ymmärtämään hevosta ja syitä sen käytöksen taustalla. Kirjassa pureudutaan myös ongelmakäyttäytymisen syihin ja siihen, että miten hevonen oppii. Kirja sivuaa myös hevosen perustarpeita ja lajille sopivia oloja. Luettavaa löytyy hevosen liikunnasta ja luottamuksen saamisesta. Sen lisäksi, että kirja tarjoilee ohjeita kouluttajalle, antaa se työkaluiksi seikkaperäisesti selostettuja kuvitettuja harjoituksia aina jalkojen nostamisen opettelusta aina maastakäsittelyharjoituksiin ja lajikoulutukseen.

Kirja voi pelottaa 642 sivuineen, mutta kun siihen tutustuu havaitsee sen, miten helppokäyttöiseksi se on tehty. Kirjan alussa on selkeä sisällysluettelo ja lopussa hakemisto. Kirja myös ohjaa tarvittaessa kertaamaan jonkun vanhan sivun tai lukemaan myöhemmässä luvussa esiintyvät kappaleen. Esimerkiksi kun harjoituksessa käytetään siedätystä, kerrotaan luvun alussa suluissa siedättämisestä kertova sivunumero. Jos harjoitus vaatii jotain ennakkotaitoja, on ne mainittu luvussa sivunumeroineen. Tämä mahdollistaa sen, että voitkin katsoa kirjasta ohjeet vain yhteen harjoitukseen, vaikket olisi koko kirjaa lukenutkaan pitkään aikaan tai jopa lainkaan.

Helppolukuisuuden lisäksi Kaimion opus on myös visuaalisesti toteutettu hyvin. Kirjassa on runsaasti tekstiä elävöittäviä kuvia ja myös ohjeet eri harjoituksiin on kuvitettu tarvittaessa. Kirjassa käytetään runsaasti väliotsikointia ja kuvien lisäksi sivuilta löytyy värillisiä laatikoita, mihin on koottu vinkkejä tai vaikka joku tositapahtuma.

Suosittelen kirjaa kaikille hevosharrastajille. Se on hyvä perusopus aloitteleville harrastajille, mutta siitä oppii uutta ihan varmasti kokeneinkin konkari. Kirja toimii hyvänä ohjenuorana hevosen käsittelyyn ja koulutukseen oli kyse sitten varsasta tai aikuisesta hevosesta.

8 kommenttia:

 1. Tuota paksua kirjaa myydään myös kolmeen osaan jaettuna: Hevosen käyttäytyminen, hevosen peruskoulutus ja hevosen jatkokoulutus. Olen saanut niistä nuo kaksi viimeistä lahjaksi ja olen kyllä pitänyt kirjoista, ja mielestäni niistä saa ihan oikeasti hyviä vinkkejä harjoitteluun. Nyt varsinkin tuon lapsihevosen kanssa on ihan hyödyllistä lukea kirjojakin ja noita metodeja pyrin joissain määrin ainakin opetuksessa noudattamaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En tiennytkään, kuulostaa näppärältä jaolta; ihmisten on helpompi tarttua opuksiin kun se ei ole tuo yksi painava tiiliskivi :D

   Kirja on ollut mulla hyllyssä pitkään, mutta nyt olen alkanut lukea sitä ihan uusin silmin ja sen opetukset tulevat pian käyttöön ja tarpeeseen :)

   Poista
 2. Ostin tuon kirjan vähän aikaa sitten sillä ajatuksella, että saan siitä vinkkejä varsan kouluttamiseen. En ole vielä kerennyt perehtymään kirjaan sen tarkemmin, mutta olen kuullut että kirjassa on paljon asiaa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu ehdottomasti hyvä opus kyseiseen tarkoitukseen! :)

   Poista
 3. Hih, olet varmaan ensimmäinen joka sanoo tuota kirjaa helppolukuiseksi. Itselläni on ensimmäinen painos ja se on kyllä todella rasittava luettava niiden kaikkien viittayksien ja saman asian jankkaamisten kanssa. Mutta ehkä noita uudempia versioita on muokattu vähän lukijaystävällisemmiksi, toivon!

  Kirja sinänsä on kyllä täyttä asiaa joka sivultaan, moneen kertaan olen lukenut ja voisi kyllä sanoa että tuo on mullistanut oman hevosenkäsittelyn ihan täysin! Suosittelen ehdottomasti kaikille hevosihmisille.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Heh, "kauneus" on katsojan silmissä :D Kirjan opetuksia tosiaan ei voi liikaa kehua!

   Poista
 4. Mäkin luen aika paljon ja tykkään siitä. Poikkean joku päivä kirjastossa ja lainaan ton kirjan! :)

  VastaaPoista

Jokaiseen asialliseen kommenttiin vastataan. Kiitos viestistäsi!