20.2.2016

Toimiva työympäristö

Ihmisiä mietityttää paljon, kuinka paljon aikaa tallin pyörittäminen vie. Tämä on monen tekijän summa. Ajan kulumiseen vaikuttaa tietenkin hevosten määrä. Kahden ponin hoitoa ei voi verrata kymmenen hevosen talliin. Toinen vaikuttava tekijä on rutiinit. Kuinka usein ruokinta, paljonko loimitetaan, miten vesihuolto pelaa? Työmäärä pienenee, jos useampi ihminen jakaa tallitöiden vastuun. Lisäksi on kausiluonteisia töitä. Heppojen ollessa kesän laitumella, säästyy tallinpitäjä karsinoiden siivoamiselta. Vastaavasti aikaa menee esimerkiksi aitauksen tarkistamiseen ja veden kuskaamiseen. Talvipakkasella riittävän veden saannin varmistaminen vaatii omat hommansa, kun taas esim. tarhan siivoaminen on vähäisempää vaikka lumentulon vuoksi. Se tosin taas kostautuu, kun se lumi sulaa pois.. Pihatto vai karsinatalli? Pihatossa säästyy hevosten kuskaamiselta ja tarhojen siivoamiselta. Aikaa taas kuluu pihaton ja tarhan siivoukseen ja hevosten kunnon tarkistamiseen muuten. Karsinatallissa taas on omia helpottavia tekijöitä verrattuna pihattoon.

Mites meillä sitten? Pihaton vuoksi hevosia ei tarvitse viedä ulos eikä sisään. Molemmat rodut ja yksilöt ovat helppohoitoisia, eikä niitä loimiteta kuin pahimmilla vesikeleillä tai kuivatustarkoituksessa. Hepoilla on ainakin tällä hetkellä vapaa kuivaheinä, joten heinänkuskaamiseen ei mene aikaa. "Väkirehut" eli kivennäiset ja myslin ne saa kerran päivässä. Onnekkaasti molemmat yksilöt pitävät pihaton aika siistinä. Vedet saan letkusta suoraan tarhaan, paitsi pakkasella. Meillä talli on niin pihapiirissä, että noudattamalla sääntöä "Vie mennessäs tuo tullessas" säästän paljon aikaa. Esimerkiksi pakkasella käyn viemässä tammoille lämmintä vettä töihin lähtiessä, töistä tullessa ja vielä tallitöiden yhteydessä. Toki jos olisi vieraita vuokralla, olisi talli mukavampi hieman kauempana pihasta. Tarhan siivoan päivittäin, joten siihen ei kulu paljon aikaa. Toki pakkaset/lumi tekee tähän poikkeuksen, kun olen lannan jättänyt suosiolla korjaamatta. Siinä odottaa sitten isompi homma plussakeleillä.


Se mikä vaikuttaa tallitöiden kestoon ja sujuvuuteen merkittävästi, on tilat ja ympäristö. Tässä kannattaa käyttää aikaa suunnitteluun ja valmiissakin tallissa miettiä, mitkä ratkaisut helpottaisivat arkea. Meillä on monia hyviä juttuja, mutta vielä on parannettavaa ja pää kuhiseekin ideoita toteutettavaksi. Osa on tarkoitus toteuttaa, osa odottaa voittoa ässäarvasta ;)


Paras juttu viihtyvyyden ja töiden sujumisen suhteen meillä on ehdottomasti  hyvä tarhan pohja! Hevosten tarha on osaksi metsäpohjaa, johon imeytyy vesi hyvin. Tarhan etuosaan on tuotu hienoa kiviainesta ja siihen ei myöskään jää vesi makoilemaan. Näin tarhan siivoaminen sujuu melko kivuttomasti, kun ei tarvitse kahlata puolen metrin mutalammikossa. Lisäksi meidän lantala on tarhan läheisyydessä, eikä lantaa tarvitse kuskata pitkää matkaa.

Torstai-ilta oli hyvä esimerkki näistä vähän epäkäytännöllisimmistä ratkaisuista, jotka odottavat parantelua. Varustehuoneesta puuttuu edelleen kattolamppu. Otsalampun kanssa touhuaminen on yllättävän ärsyttävää. Vesiletku oli kytketty hieman tein itse ja säästin- menetelmällä ja eilen se sitten huipentui siihen, että sain vedet kunnolla päälleni ja varustehuoneen seinälle. Heinäkatos on kesken, joten heinät säilytetään autotallissa, mihin oli taas kertynyt kaikenlaista rojua vaikka perjantaina oli heinänhakureissu. Surkeiden sattumusten summa oli litimärkä kiukkuinen emäntä potkimassa autotallissa tavaroita. No loppu hyvin kaikki hyvin, pienten raivareiden jälkeen autotalli oli siivottu ja seuraavana päivänä osat tallin ulkoseinään tehtävään vesipostiin hommattu. Ehkäpä se kattolamppukin saadaan vielä paikalleen ja rauha meidän tontilla turvattu ;)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Jokaiseen asialliseen kommenttiin vastataan. Kiitos viestistäsi!