11.2.2016

Hevosnaiselle sulhanen

Hevosnainenhan on tunnetusti itsenäinen ja pärjäävä laji. Hänellä pysyy kädessä talikko, porakone, vasara unohtamatta 500-kiloisia hörypäisiä eläimiä. Hevosnaisen lannan lappaamisella hankittu hauis ei säikähdä, kun maahan pitäisi upottaa aitatolppia. Kädet ovat muokkautuneet tallitöissä karheaksi, joten leka pysyy hyvin kädessä. Välillä hevosnaisen kädet valjastetaan pikkutarkkoihinkin töihin ja tällöin kädet tekevät näppärää työtä hevosten haavojen puhdistuksessa tai kisasykeröiden ompelussa. Hevosnaisella ei ole sitä ongelmaa, että raskas ulkotyö työ pilaa manikyyrin. Likakerros kynsien alla suojaa herkkää kynsien alusihoa ja pahimpina vuodenaikoina hevosten kaapista napattu helosan-tuubi tasoittaa suurimmat ihorikot ja kuivat kohdat.

"Mikä sulhanen? Et sä ehdi, kun mulle pitää muistaa antaa ruokaa!"
Hevosnainen on myös erittäin säänkestävä laji. Eteisestä löytyy varusteet mihin vain hurrikaanista lumimyrskyyn. Hevosnaisen tunnistaakin helposti 30 asteen pakkasessa, kun yksikään järjissään oleva sielu ei astu ulos ovesta. Silloin voi tämän säätä pelkäämättömän lajin nähdä pihalla Michelin-ukon muotoisena taapertamassa kuin ankka ja kiikuttamassa ämpäritolkulla lämmintä vettä mussukoilleen. Jos taas vettä tulee vaakatasossa, saattaa pimeydessä vilkkua pieni valonlähde, kun hevosnainen sadekaapuun ja kahluusaappaisiin sonnustautuneena hakee hevosia sisälle otsalampun tuoman valon turvin. Kesäkuuma ja polttava aurinko aiheuttaa omat erityisolosuhteet. Tällöin hevosnainen suojaa hipiänsä turvenaamiolla ja päänsä maatalouskaupan sponssilippiksellä.

Kameraa pitelee kukas muukan kuin semihevosmies!
Joskus kiireisestä elämästä huolimatta hevosnainen päättää pariutua. Tällöin hevosnaisella on karkeasti ottaen kolme vaihtoehtoa. Antihevosmies, semihevosmies tai superhevosmies. Näillä kolmella rodulla on omat erityispiirteensä, mutta myös paljon yhteistä.

Yhteisiä tekijöitä ovat lähinnä ne piirteet, joita jokaisen rodun tulee sietää hevosnaisen kanssa pariuduttuaan. Hevosnainen laittaa esimerkiksi usein nelijalkaiset ystävänsä miehen edelle. Hevonen saa hieronnat, sille varataan lääkärit, sitä hoidetaan, silitetään, rapsutetaan ja sen ruokavalio pohditaan ja toteutetaan tarkkaan. Sen koti pidetään moitteettoman siistinä ja sille hankitaan kalliita tavaroita. Mies taas kompastuu kotiin tullessaan imuriin. Hevosnainen on meinannut imuroida, mutta hänet soitettiin tallille vastaanottamaan eläinlääkäriä. Miehellä on työpäivän jälkeen nälkä ja hyvässä lykyssä jääkaapista saattaa löytyä jotain einestä mitä voi lämmittää mikrossa. Kukaan ei hiero, rapsuta tai pidä hyvänä, koska hevosnainen on edelleen tallilla. Lääkäri täytyy itse muistaa varata ja sukat on pyykättävä. Miehen tulee kestää se, että hevosnainen ei välttämättä ole se korein edustusvaimo. Vaatteet ovat käytännöllisiä ja kestäviä, ei tyylikkäitä. Tukka on harjattu joskus. Kasvohoitoon hevosnaisella ei ole varaa, koska satula piti topata uudestaan. Ja eihän se mihinkään edustustehtäviin ehdikkään, sen pitää tehdä tallityöt.

Antihevosmies käy kaupungissa töissä, pukeutuu kauluspaitaan ja hänellä on paremmin hoidetut kynnet kuin hevosnaisella. Suhde voi toimia, jos antihevosmiehelläkin on aikaa vievä kallis harrastus eikä kumpikaan osapuoli välitä turhan usein yhdessä vietetystä ajasta. Antihevosmiehestä ei ole avuksi tallin korjaustöihin, koska hän ei tunnista työkaluja. Traileria antihevosmies ei vedä, koska hänellä on vain B-ajokortti ja hänen hybridiautossaan ei ole vetokoukkua. Eikä siihen autoon muuten mennä hevosten karvastamilla vaatteilla! Sitä paitsi hevoset on vaarallisia villieläimiä ja antihevosmies katselee niitä vain kaukaa turvallisen aidan takaa. Antihevosmies on suositeltava valinta, jos hevosnainen haluaa jatkossakin harrastaa hevosia rauhassa eikä halua talliin monitoimimiestä. Antihevosmiehet ovat kuuleman mukaan myös hyviä taloudenpidossa, joten jos einesruokien puputtaminen ja hiekkainen lattia kyllästyttää hevosnaista, voi antihevosmies olla mieluinen vaihtoehto. Siihen tosin loppuu varusteiden pesu olohuoneen sohvan ääressä tai loimien kuivatus keittiössä. Sitä ei antihevosmies sulata. Myös tallivaatteille joutuu hommaamaan erillisen hajueristetyn kaapin.

Semihevosmies on oma henkilökohtainen suosikkini ja multa löytyykin kotoa tälläinen ihan oma. Semihevosmies pitää eläimistä, mutta ei ole koskaan omaehtoisesti hevosten pariin ajautunut. Iskettyään silmänsä hevosnaiseen, alkaa semihevosmies kuitenkin kiinnostumaan kavioikkaista. Hänet voi yllättää hevosaitaukselta rapsuttelemasta hevosia. Joku päivä tarhan vesiastiat ovat täyttyneet "itsestään" ja tarvittaessa semihevosmieheltä onnistuu myös loimitus tai loimen pois otto. Julkisesti semihevosmies ei tunnusta mieltymystään hevosiin, mutta hänet saa välillä kuitenkin houkuteltu kisareissulle kuskiksi tai avustamaan hevosten ruokkimisessa. Semihevosmies saattaa jopa innostua istahtamaan satulaan tai hevosen kärryille.

Mieleisen yksilön löydettyään hevosnainen taluttaa sen alttarille yhtä määrätietoisesti kuin uuden hevosen traileriin!
Superhevosmies on omalla tavallaan haastava laji. Superhevosmies on hevostaustainen ja hänellä on omia hevosia tai talli. Hän saattaa jopa olla hevosalan ammattilainen. Kumppanuus superhevosmiehen ja hevosnaisen välillä voi toimia, kunhan kumpikaan osapuoli ei päsmäröi liikaa toisen tekemisiä eikä kumppanuutta sotketa esimerkiksi valmennussuhteella. Kodin hoito laiminlyödään yhdessä ja jälkeiläisetkin kasvatetaan kivasti turvekasassa.

Täytyy muistaa, että hevosmiehet eivät ole niin mustavalkoisia ja roduista on olemassa myös toimivia risteytyksiä.

4 kommenttia:

 1. Heh:)tää on hyvä!t.antihevosmiehen ja semihevosmiehen risteytyksen omistaja:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, se kuulostaa varsin toimivalta risteytykseltä! :)

   Poista
 2. Kiitos, piristit mun aamua kivasti tällä postauksella. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentista ja hyvä, että postaus teki tehtävänsä! :)

   Poista

Jokaiseen asialliseen kommenttiin vastataan. Kiitos viestistäsi!