21.2.2016

Hevosharrastus ja raskaus, 1. kolmannes

Sivutaan tosiaan nyt hieman aihetta hevosharrastuksen yhdistäminen ja raskaus. Eli jollei kyseinen aihekombo kiinnosta, skippaa tämä postaus. Halusin aiheesta kuitenkin kirjoittaa, koska tiedän sen monia perheenlisäystä suunnittelevia hevosharrastajia kiinnostavan.

RV 5 ja risat
Jokainen odottava äiti ja jokainen raskaus on erilainen. Suositukset tuntuvat vaihtelevan hieman neuvolakohtaisesti ja muutenkin jokaisen täytyy harkita omat tapansa, joiden mukaan toimia. Korostan nyt, että en ole asiantuntija enkä voi neuvoa ketään toista. Kerron vain omakohtaisen kokemuksen. Kaikki ratkaisut tulee tehdä itseään ja asiantuntijoita kuunnellen.

"Korostan nyt, että en ole asiantuntija enkä voi neuvoa ketään toista. Kerron vain omakohtaisen kokemuksen."


Itselleni on ollut tärkeää pysyä toimintakykyisenä läpi raskauden. Hevosen merkitsevät mulle niin kokonaisvaltaista voimavaraa, että niistä luopuminen ei ole käynyt edes mielessä. Olen voinut suurimman osan raskaudesta tosi hyvin ja uskon, että hevosten kanssa puuhailu on ollut siihen ainakin osasyynä. Hevosten vuoksi olen harrastanut liikuntaa ja ulkoillut lähes päivittäin. Ilman niitä, olisin luultavasti jämähtänyt sohvalle ainakin pimeimmiksi kuukausiksi. Tämä lorvailu taas olisi voinut aiheuttaa väsymystä ja paikkojen kolotusta. 

RV 6 ja risat
Sain tietää raskaudestani elokuussa. En ruvennut nyt laskemaan tarkempia viikkoja, että missä kohtaa menee ensimmäinen kolmannes, mutta karkeasti jakaen ensimmäinen kolmannes oli elo-, syys- ja lokakuu. Ensimmäisenä oireena oli krooninen väsymys. Työpäivästä selviytyminen tuntui haastavalta ja töiden jälkeen olisin vain halunnut mennä nukkumaan. Tallille raahautuminen ja oman tallin teko kuitenkin pakottivat aina päiväunien jälkeen liikkeelle. Väsymys oli sitä luokkaa, ettei se olisi lepäämisellä lähtenyt mihinkään. Ulkoilu taas teki siitä siedettävämpää. 

Joskus syys- lokakuun vaihteessa mulla oli 2-3 viikkoa aamuseitsemästä iltayhdeksään kestävä aamupahoinvointi. Nämä olivat hankalia viikkoja, koska en saanut syötyä kunnolla mikä taas johti heikkoon oloon. Tsemppasin kuitenkin niin, että töistä en ollut päivääkään poissa ja tallillekkin menin. Tällöin hepoilla oli kuitenkin hieman enemmän vapaata ja sain apuja tammojen liikutukseen. Lokakuun lopussa jouduin viikkaamaan ratsastushousut talteen myöhempää käyttöä varten. Tässä kohtaa ei vatsa vielä kasvanut, mutta turvotus sai heittämään valmiiksi hyvin istuvat vaatteet kaapin pohjalle. Ratsastelut kuitenkin jatkuivat verkkarit jalassa.

RV 9 ja risat
Tiedän tapauksia, jotka lopettavat ratsastuksen välittömästi raskauden alussa. Itselläni oli kuitenkin selvät sävelet sen suhteen, että jatkan hevoshommia niin kuin hyvältä tuntuu. Myös neuvolalääkäri näytti vihreää valoa ratsastuksen suhteen. Raskauden ensimmäisen kolmanneksen ajan jatkoinkin ratsastusta aivan normaalisti. Taran selän lisäksi vierailin myös tallinpitäjän hevosten selässä. Maastoiltiin paljon ja lisäksi kävin Arskan kanssa harjoituskoulukilpailuissa ja Taran kanssa askellajikilpailuissa sekä match show:ssa.  Nikitan kanssa tehtiin maastakäsittelyä ja käytiin kärryajeluilla. 

Hevonen on aina arvaamaton eläin, mutta mun käsittelemät hevoset ovat kuitenkin kilttejä ja hyvätapaisia. Tässä kohtaa ehkä en olisi enää kiivennyt vieraan hevosen selkään tai hypännyt esteitä. Ajattelin asian kuitenkin niin, että jos laitan ponit ylläpitoon ja lopetan tallilla käymisen, voin samantien lopettaa autolla ajamisen, kävelyn ja kaiken muunkin. Riski tapaturmiin on aina olemassa, vaikka ei mitään harrastaisikaan. Lokakuun lopussa alkoi väsymykset ja pahoinvoinnit olemaan aika lailla mennyttä päivää ja hyvä olikin, koska hevosten kotipihalle muuttoon oli aikaa enää kuukausi. Ensimmäinen kolmannes oli selätetty hevostelusta tinkimättä.

2 kommenttia:

  1. Mitä teet työksesi? Kävitkö lukion vai amiksen?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Terveysalalla työskentelen ammattikoulu- ja ammattikorkeakoulututkintojen turvin :)

      Poista

Jokaiseen asialliseen kommenttiin vastataan. Kiitos viestistäsi!