15.12.2015

15. luukku - Piparitalli

Leipomalla syntyy moni joulun tuoksu. Piparit ovat perinteinen joulun herkku ja niiden leipominen on sekä hauskaa että helppoa. Tosileipurit tekevät taikinankin itse. Ne jotka haluavat päästä hieman helpommalla (allekirjoittanut), turvautuvat kaupan pakastetaikinaan.


Piparitalkoisiin tarvitset taikinaa, piparimuotteja (valmiita tai itse tehtyjä), kaulimen ja jauhoja. Koristeluja varten panosta erilaisiin sokerimassoihin ja karkkeihin, vain mielikuvitus on rajana. Taustalle vielä joulumusiikkia ja tunnelma on taattu.


Tämän luukun kuvat kertovat hyvin siitä, mitä tapahtuu kun otetaan kilo piparitaikinaa, taitamattomuutta ja erilaisia leivonnaisten koristeluun tarkoitettuja pussinpohjia. Piti leipoa ihan peruspipareita, mutta matkan varrella se muuttuikin piparitalliksi. En ole koskaan ennen yrittänyt mitään piparitalon kaltaista enkä edes sulattanut sokeria. Siihen nähden olen luomukseen ihan tyytyväinen. En käyttänyt suunnitteluun erikoisemmin aikaa ja lisäksi piparitallin osat tulivat uunista hieman epämääräisen muotoisina. Runsas koristelu pääsi paikkamaan epäkohtia. Ei ihan kuin Strömsössä, mutta hyvää viihdettä tämä rakentaminen oli.


Jos yksin leipominen kuulostaa tylsältä, kutsu kaveriporukka koolle viettämään yhdessä laatuaikaa. Jokainen osallistuu tarvikkeiden tuontiin, jolloin saadaan hyvät valikoimat muotteja ja koristeita.Tauolla nauttikaa glögiä, joulutorttuja ja muita herkkuja. Piparitalkoisiin saa yhdistettyä myös näppärästi talliporukan pikkujoulut.
Pitäkää hauskaa ja muistakaa vahtia, ettei piparit pala :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Jokaiseen asialliseen kommenttiin vastataan. Kiitos viestistäsi!