14.12.2015

14. luukku - DIY sula juoma-astia

Talvi on antanut odottaa itseään, mutta olen pakkasiin varautunut jo hyvissä ajoin syksyllä. Juoma-astia on valmistunut siis jo ennen kuin hepat muutti meille, mutta postaus on antanut odotella itseään samoin kuin paljun uudistaminen. Kätkin siis luukkuun 14 hieman pakkaskelien vesi-asiaa!

Jatkuvasti tarjolla oleva vesi on jokaisen eläimen perusoikeus. Hevosten elimistö kestää huonosti veden puutetta. Nestehukka kasvattaa ähkyn riskiä. Kuitenkaan satojen eurojen invenstointi sulana pysyvään juoma-astiaan ei oikein houkutellut. Siispä laitoin puskaradion päälle ja aloin etsimään vinkkejä itse tehdyistä juoma-astioista. Ostoslistalle päätyi seuraavat tuotteet:
  • uretaani (jos olisi tehnyt vain hevosille astian, 1,5 pulloa olisi riittänyt) n. 6e/pullo
  • muurauspalju 65 l ja 90 l n. 7e ja 10e
  • foam-levyä tai styroksia autotallin kätköistä kaivettua
  • (silikoni n. 4e)
Lisäksi koirien kipoiksi ostin pienempiä vesisaaveja. Hintaa hevosten juoma-astialle tuli siis 27euroa. Toiset kippojen tekijät ovat laittaneet pohjalle sulanapitokaapelia, mutta osa oli tehnyt näitä mun valitsemia versioita. Itse en ole siis päässyt vielä astiaa pakkasella testaamaan, mutta muilla on toiminut ilman kaapeleitakin.
Pohjan sovittelua
Uretaanit kuivumassa

Itse suorituksesta sen verran, että mikään tekniikan ja kädentaitojen ihmelapsi ei tarvitse olla. Uretaania suosittelen käsittelemään hanskat ja huonot vaatteet päällä, jos onnistuu kuitenkin saamaan roiskeita, se aine kun ei oikein tykkää irrota esim. iholta tai tekstiileiltä.

Isomman paljun pohjalle laitoin siis ensin styroksia kuten kuvista näkyy, mutta totesinkin meiltä löytyneen styroksilevyn olevan liian paksua ja vaihdoin foam-levyyn. Piirsin levyyn isomman paljun pohjan mukaan ympyrän ja veistin puukolla levyn palasta oikean kokoisen. Levyn päälle asetin toisen paljun ja sitten pääsin leikkimään uretaanin kanssa. Uretaanihan laajenee reagoituaan ilman kosteuden kanssa ja koska en oikein osannut arvioida laajenemisen määrää, ruiskutin yhden purkin ensin ja loput seuraavana päivänä. Paljun päälle kannattaa laittaa joku painoksi, että se jää tiivisti paikalleen. Annoin toisenkin uretaanisatsin kuivua yön yli, jonka jälkeen siistin reunat veitsellä. Tarkoitus oli vielä antaa uretaanireunalle loppusilaus silikonilla, mutta se jäi tekemättä.

Vein saavin jo varoiksi pihattoon ja täytinkin, kun tänään on ollut lämpömittari nollassa ja yöllä pitäisi pakastaa. Tähän asti on ihan tavallisetkin saavit tarhan puolella pysyneet sulana. Huomenna aamulla olen viisampi paljun toimivuudesta.


Mulla on turvepatja n. kaksi kolmasosaa pihatosta ja toinen pääty ilman. Sisäänkäynti ja toinen lyhyt seinä on ilman kuiviketta. Siksi ei tarvitse murehtia kuivikkeen kastumisesta, jos ponit keksii leikkiä veden kanssa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Jokaiseen asialliseen kommenttiin vastataan. Kiitos viestistäsi!