22.9.2015

Aitaushommia

kuva täältä
Erittäin keskeinen asia pihaton rakentamisessa on sitä ympäröivä aitaus. Aitauksen on tarkoitus pitää eläimet sen sisäpuolella ja tavoitteeseen päästään rakentamalla aita huolellisesti ja hyvistä materiaaleista. Lisäksi siisti ulkonäkö on plussaa ja on kytköksissä usein myös toimivuuteen. Paikottain laho pikaisesti kyhätty lauta-aita tai huonosti tehty sähköaita roikkuvine lankoineen ei miellytä kenenkään silmää ja lisäksi on iso riski siihen, että shetlanninponin löytää naapurin puutarhasta. Mun ponit eivät ole karkailevaa sorttia (kop kop), mutta silti haluan rakentaa aidan huolellisesti ja minimoida mahdolliset karkureissut.
Aitausmateriaaleissa on mistä valita. Voi rakentaa puuaidan, tilata valmiita aitaelementtejä tai tehdä perinteisen sähköaidan. Sähköaitaa suunnitellessa törmää useisiin eri aitatolppiin, erikokoisia, erihintaisia. On eripaksuisia aitanauhoja ja aitaköysiä. Monenlaisia sähköpaimenia ja erilaisia eristimiä. Tähän viidakkoon eksyy helposti. Rahalla saa ja sillä tulee hevonenkin aidattua, mutta eri materiaaleihin kannataa perehtyä hyvin. Näin säästyy rahaa ja saa rakennettua juuri omia käyttötarkoituksiaan palvelevan aidan.
kuva täältä

Meidän tarhasta tulee suurehko ja se tullaan rakentamaan epätasaiselle metsäpohjalle. Harkitsin ensin muovisia aitatolppia, joihin ei tarvitse erikseen eristimiä vaan sähkönauha tai lanka pujotetaan valmiisiin reikiin. Tälläinen aitaus olisi käytännöllinen tehdä, mutta jos siihen haluaa tehdä muokkauksia, täytyisi koko kierros lankaa purkaa. Lisäksi tulen varmaan jonkun verran hyödyntämään tarhan puita, joten eristimien kanssa täytyisi kuitenkin pelata. Puuaitaakin ajattelin hetken. Sen pienen hetken mietin sen huoltamista, maalaamista, korjaamista, ponien pureskelun jälkiä ja epätasaista maastoa, joten hyllytin sen heti kättelyssä. Valmiit elementit ovat kalliita, eivätkä mielestäni sovi metsätarhaan. Jäljelle jäi siis sähköaita.
kuva täältä

Haluan ympärivuotisesti toimivan hyvin sähköä kierrättävän sähköaidan. Tällöin on kaksi vaihtoehtoa. Aidan voi tehdä talvinauhasta tai sitten siitä täytyy tehdä kaksilanka-aita. Talvinauha ei houkuttele, koska se on erittäin paksua. Paksu nauha ei ole mielestäni niin siisti. Ja jos tänne jotain lunta sattuu tulemaan, en halua päivittäin olla kopisuttelemassa lumia pois nauhan päältä. Meidän valintamme on siis sähkököysi, joka vedetään ihan normaalisti. N. 5cm päähän köydestä vedetään toinen köysi/lanka. Tämä köysi varmistaa sen, että sähköllä on erillinen paluutie paimeneen eikä lumi, kuiva maa tai kallio vaikuta sähkön kulkuun ja tällin saamiseen. Tolpiksi hankimme painekyllästettyjä aitatolppia.
kuva täältä

Tarhan pohja on myös huomionarvoinen juttu, meillä tarhan pohja on aika pitkälti jo kunnossa. Tosin silloin kun maata on muokattu ei ole vielä ollut tiedossa, että siihen perustetaan tarha. Mutta sen suhteen kävi hyvä tuuri, että silloiset maanmuokkaustyöt palvelevat heppatarhan pohjana erittäin hyvin. Portin, pihaton ja ruokintakatoksen alue on hiekka- ja sorapohjainen, joten sen pitäisi pysyä hyvässä kunnossa mutaisemmallakin kelillä. Tämä on tärkeää alueelle, mitä tallotaan paljon. Muu alue tarhasta saa olla metsäpohjaa ja se palveleekin hyvin ponien lihaskuntoa tasoeroilla ja vaihtelevalla pohjalla.

Hyödyllisiä linkkejä tarhan tekoon liittyen:
Ohjeita sähköaitauksen rakentamiseen ja ylläpitoon
Hevostietokeskuksen Tietoportti

Herättikö jotain ajatuksia? Onko siellä sattumoisin joku, kellä on kokemusta aidan/tarhan teosta ja näin heittää hyviä vinkkejä? :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Jokaiseen asialliseen kommenttiin vastataan. Kiitos viestistäsi!